Skip to main content

Mindfulness

Aanwezig zijn in het moment

Mindfulness betekent aandachtig en opmerkzaam zijn, met aandacht leven. Het richten van aandacht naar wat zich voordoet, op dit moment, zonder direct te oordelen of het goed of fout is, zonder direct te reageren of er iets aan te veranderen. Aanwezig zijn in het moment zonder meegesleept te worden in de drukte van alledag…

We brengen veel tijd door met dingen doen op de automatische piloot. Misschien herken je wel dat je in de auto soms kilometers kunt rijden, zonder je bewust te zijn van waar je bent. Of dat je tijdens een gesprek merkt dat je helemaal niet hebt geluisterd naar het verhaal van de ander. We zijn op deze momenten als het ware ‘weg’. Ons lichaam doet van alles en in ons hoofd zijn we ergens anders.

Mindfulness kan hier erg helpend bij zijn. Het is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen! Er is echter wel oefening voor nodig door middel van verschillende meditatie oefeningen. Meditatie klinkt voor veel mensen wat zweverig of wordt gezien als een alternatieve bezigheid, maar wetenschappelijk gezien is het inmiddels vrij duidelijk dat meditatie goed is voor bijna alles! Net als slapen, gezond eten en bewegen.

Mindfulness is laagdrempelig en breed inzetbaar. Het kan helpen om meer aandacht, rust en balans in het leven te brengen. Het heeft een positief effect op o.a. stress, onrust en gepieker, de omgang met emoties, concentratie, slaapproblemen, depressie, burn-out klachten, angst, maar ook verbetering van de lichamelijke gezondheid; hoge bloeddruk, vermoeidheid, (chronische) pijnen.

Veranderingen die aangegeven worden na een 8-weekse mindfulness training zijn dat men zich effectiever, krachtiger, gezonder, stressbestendiger, meer ontspannen, zelfverzekerder en/of gelukkiger voelt.